Można się tylko domyślać dlaczego tę drobną neapolitańską przekąskę nazwano Mozzarella w karecie. Kromki czerstwego chleba tak dobrze otulają ser, tak że wyglądają jakby była w zamknięciu. Co ważne najlepsza do tego przepisu jest oryginalna mozzarella produkowana w Kampanii z mleka bawołów. Jest bowiem dużo tłustsza niż popularna krowia Fior di Late. Przez to lepiej przywiera do pieczywa i lepiej się smaży.
Składniki:
– 12 plasterków mozzarelli
– 24 kromki czerstwego chleba kształtem odpowiadające kawałkom mozzarelli
– 3 jajka
– mleko
– mąka
– oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Jajka roztrzepać i wymieszać z solą oraz kilkoma łyżkami mleka
- Każdy kawałek sera umieścić pomiędzy dwoma kromkami chleba.
- Powstałe kanapki mocno docisnąć i obtaczać w masie jajecznej, aż nią całkowicie przesiąkną.
- Kanapki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie aż będą rumiane.