Puttanesca to specjalność miast włoskiego południa m.in. Neapolu w Kampanii oraz sycylijskich Syrakuz. Nazwa tego dania tłumaczy również jego pochodzenie. Puttana to po włosku prostytutka, więc jest to makaron jakim żywiły się prostytutki. Według jednej teorii chodziło o to, że między jednym a drugim klientem nie miały one więcej czasu na przygotowanie czegokolwiek bardziej skomplikowanego. Z drugiej strony miały prawo tylko raz w tygodniu robić zakupy na miejscowym targu, więc wyspecjalizowały się w prostej potrawie składającej się z produktów konserwowanych.
Inna historia dotycząca powstania tego dania odnosi się do słowa Puttanata, które oznacza śmieci. Chodzi bowiem, że ten rodzaj sosu w knajpach serwowało się na koniec wieczoru, kiedy mało co już zostało w kuchni. Puttanesca powstała więc z odpadków.
Składniki:
– 350 gr makaronu, najlepiej spaghetti
– puszka pomidorów
– 150 gr czarnych oliwek
– pół puszki anchovis
– 2 łyżki kaparów
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– łyżeczka posiekanej peperoncino
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Na oliwie kilkadziesiąt sekund podsmażać czosnek oraz peperoncino.
- Dodać anchovis i chwilę smażyć aż się rozpadną.
- Dodać oliwki, kapary a po chwili pomidory.
- Doprawić solą i pieprzem. Dusić około kwadransa aż sos się nieco zredukuje.
- W międzyczasie ugotować makaron al dente.
- Na koniec sos wymieszać z makaronem i podlać jeszcze oliwą.
(Poniżej Spaghetti alla Puttanesca w wykonaniu Antonio Carluccio.)