Acciugata / Anchovy Paste

Włoska Acciugata, czy też brytyjska Anchovy Paste to po prostu pasta przygotowywana na bazie sardeli – Brytyjczycy mają zresztą też podobną pastę Patum Peperium. Czasami ma konsystencję sosu, niekiedy wygląda jak puree, nie mniej zawsze służy do tego samego – nadanie potrawie słono-rybnego smaku. Zwykle Trafia do sosów śmietanowych oraz mięsnych, zup a także do potraw mięsnych, a nawet makaronów, gdzie traktowana jest jak pesto. Popularny jest m.in. w Toskanii, gdzie serwuje się ją z kotlet Bistecca alla Fiorentina.
Po połączeniu z sokiem cytrynowym Acciugata podlewa się także dania z rusztu.

Prosty Toskański przepis na Acciugatę:

Składniki:


Sposób przyrządzania: Na małej patelni rozgrzać oliwę i dodać kapry, czosnek oraz sardele. Dusić na małym ogniu tak długo, aż ryby się rozpadną (gdy czosnek zacznie brązowieć usunąć go). Utrzeć na gładki sos.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych