Apulia to jeden z najbiedniejszych regionów Włoch. Najlepiej świadczy o tym fakt, że makaronów nie posypuje się tartym serem typu Parmezan ale prażonymi okruchami chleba Pangratatto. Z tego ubóstwa wyrosła jednak pomysłowość i to nie tylko jeśli chodzi o różnorodność produkowanego pieczywa, z czym rywalizować może tylko Toskania. Oba regiony są do siebie podobne także płodnością ziemi. Apulijczycy korzystają z tego już na wiosnę ruszając z koszykami na łąkę i tam szukają produktów na obiad. W całych Włoszech rejon słynie bogactwem miejscowych roślin i dziko rosnących warzyw, a tutejsza odmiana rzepy Rapini jest klasykiem. Chętnie serwuje się ją z najbardziej znanym apulijskim makaronem Orecchiette.
Przepisy
Antipasti (Przystawki)
- Crosstini
- Scapece Gallipolina (Marynowane ryby)
Polenta
Focaccia
- Focaccia del Venerdi Santo (Focaccia Wielkopostna)
- Focaccia di Patate (Focaccia ziemniaczana)
- Focaccia Ripiena (Focaccia nadziewana)
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Calzone
- Catalogna Racanate (Zapiekana cykoria szparagowa)
- Cavatieddi con la Ruca e Ricotta Salata (Makaron z rukolą)
- Ciambotta (Potrawka warzywna)
- Muersi (Brokuły zasmażane z chlebem)
- Orechiette con la Broccoli (Makaron z brokułami)
- Pancotto (Zupa chlebowa)
- Panzerotti (Zapiekane pierogi z Apulii)
- Pizza di Patate (Pizza ziemniaczana)
- Strascinati con la Mollice (Makaron z sardelami i bułką tartą)
- Tiella di Verdure (Zapiekanka warzywna)
- Zuppa di cozze alla Tarantina (Małże po Tarencku)
Smaki
Przyprawy
- Peperoncino (chili)
- Vincotto (syrop z wingron)
Warzywa i owoce
- Cicoria all’Acqua / Otrantina (cykoria)
- Dente di Leone (mniszek)
- Lampascioni / Vampagioli (cebula szafirka)
- Rapini / Cime di Rapa (rzepa brokułowa)
Produkty zbożowe i oleje
- Cavatelli (makaron)
- Chianciarelle (makaron)
- Farinella (mąka)
- Fenesecchie / Fusilli pugliesi (makaron)
- Fusilli (makaron)
- Friselle (pieczywo)
- Orecchiette (makaron)
- Pacchioche (makaron)
- Pane (chleb)
- Pangratatto (chleb tarty)
- Pettole (ciasto)
- Pirilla (pieczywo)
- Pucce / Puccia (pieczywo)
- Puddica (placek)
- Rustico Leccese (paszteciki)
- Scaldatelli (pieczywo)
- Scéblasti (pieczywo)
- Strascinati (makaron)
- Troccoli (makaron)
- Taralli (obwarzanki)
- Uliate (pieczywo)
Sery i nabiał
- Burrata
- Cacioricotta
- Canestrato
- Giuncata
- Manteca
- Pallone di Gravina
- Ricotta Forte / Ricotta 'Scante
- Stracciatella
Wędliny
Mięso, ryby i owoce morza
- Muschiska (mięso suszone)
- Torcinello (Turc’nill) (podroby jagnięce)