Ayam Goreng to jedno z najpowszechniejszych dań zarówno Indonezji jak i Malezji. Sposobów na przygotowanie smażonego kurczaka jest przy tym bez liku. Poniżej przepis w stylu jawajskim, dość prosty i z ograniczoną ilością składników. Dłuższą listę zawiera pokazany na drugim firmie Ayam Goreng Berempah, czyli przepis na kurczaka aromatyzowanego, marynowanego w dużej ilości przypraw.
Zestaw dodatków używanych przy sporządzaniu marynaty to zresztą podstawowa różnica większości przepisów na Ayam Goreng. Druga sprawa to proces przygotowania. Na końcu kurczak zawsze trafia do głębokiego tłuszczu, aby nabrał właściwej chrupkości. Niektórzy wcześniej obsmażają go jednak lub obgotowują: tak jest w poniższym przepisie, oraz w przypadku pokazanego na filmie malajskiego kurczaka smażonego na chrupko Ayam Goreng Kremes.
Składniki:
– 12 udek (tzw. pałek) kurczaka
– 2 łyżki kecap manis (ew. zwykłego sosu sojowego z dodatkiem łyżeczki cukru)
– 150 ml wody
– tłuszcz do głębokiego smażenia
Marynata:
– 2 szalotki, pokrojone
– 4 ząbki czosnku, pokrojone
– 50 gr korzenia imbiru, pokrojone
– 25 gr korzenia kurkumy, pokrojone (ew. 2 łyżeczki kurkumy w proszku)
– 2 łodygi trawy cytrynowej, pokrojone
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki marynaty zmiksować (w malakserze lub blenderem), ew. rozgnieść w moździerzu
- Kawałki kurczaka umieścić w rondlu i obtoczyć je w marynacie.
- Dolać wodę oraz kecap manis i zagotować.
- Kurczaka stale mieszając dusić w sosie około 25 minut, aż cały płyn odparuje – kurczak przed smażenie powinien być suchy.
- Rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia.
- Kurczaka oprószyć solą i smażyć w głębokim tłuszczu 6 – 8 min., aż stanie się złocisty i chrupiący.
- Mięso wyjąć z wrzątku i odsączyć na papierowych ręcznikach.
Kurczaka serwować z sambalem oraz ryżem – najlepiej ugotowanym w mleku kokosowym.
(Poniższej malajski przepis na chrupiącego kurczaka Ayam Goreng Kremes, podawanego ze smażonym ciastem ryżowym)
(Poniższej przepis na Ayam Goreng Berempah, czyli smażonego kurczaka aromatycznego, którego przygotowuje się z dużą ilością przypraw)