Biksemad to duńska spuścizna Wikingów, a właściwie Normanów i Jutów zamieszkujących przed wiekami półwysep Jutlandzki. Nazwa ta oznacza mieszane jedzeni i jest miksem rzeczy łatwo dostępnych – przede wszystkim ziemniaków, cebuli oraz mięsa (w przepisie na filmie powyżej używa się także jabłka). Tradycyjnie był to raczej sposób na utylizację resztek z dostatniej, mięsnej biesiady, ale zrobienie obiadu z tego co akurat pod ręką.
Biksemad zazwyczaj jada się z marynowanymi burakami.
Szwedzkim odpowiednikiem tego dania jest Pyttipanna.
Składniki:
– 1 kg ziemniaków, obranych
– 250 gr tłustego boczku pokrojonego w słupki
– 2 cebule posiekane w półplasterki
– 300 gr schabu wieprzowego pociętego w małą kostkę
– 4 jajka
– 50 gr masła
Przygotowanie:
-
- Ziemniaki ugotować w całości. Kiedy będą miękkie odlać i zahartować.
- Na suchej patelni podsmażyć boczek około 5 minut. Dodać mięso i je usmażyć. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Mięso i bekon wyjąć pozostawiając na patelni tłuszcz.
- Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę (podobną jak wieprzowinę)
- Na drugiej patelni roztopić masło.
- Zeszklić cebulę i dodać ziemniaki. Osolić i smażyć aż ziemniaki zaczną się rumienić.
- Dodać mięso i boczek. Całość smażyć jeszcze około 5 minut.
- Na tłuszczu po smażeniu mięsa zrobić jajka sadzone.
- Podawać mieszaninę mięsno-ziemniaczaną, a na nią jajko sadzone.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)