Cayenne


W Europie Cayenne zwane też Pieprzem Cayenne przez długi czas było utożsamiane z Chili. Wszystko za sprawą Francuzów. W Gujanie, nad rzeką Cayenne założyli swoją pierwszą południowoamerykańską kolonię, z której sprowadzali paprykę. Tak upowszechnili ją w europejskiej kuchni, z przyczyn pragmatycznych w wersji suszonej i mielonej. A że używano ją jako zamiennika dla pieprzu, zaczęto nazywać właśnie Pieprzem z Cayenne (dla odróżnienia od indyjskiego, czarnego)
Cayenne jest odmianą Papryki Rocznej (łac. Capsicum Annum) o cienkich i długich strąkach (nawet do 20 cm). Jej wersja podstawowa jest średnio ostra – od 35.000 do 55.000 w skali Scovilla. Stała się jednak na tyle popularna, że stworzono jej wiele wersji m.in.:

– wyjątkowo długie Cayenne Joe’s Long i Cayenne Long Slim,
– efektowną, purpurową Cayenne Purple,
– wyjątkowo ostrą Cayen Ring of Fire (do 85.000 pkt. Scovilla),
– nieco grubszą Cayenne Thick,
– i żółtą Golden Cayenne.

Najostrzejsza to Carolina Cayenne Pepper – w skali Scovilla sięga 125.000 punktów.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych