Tarty korzeń Chrzanu (łac. Cochleaeia armoracia) do Europy sprowadzili ponoć germańscy najeźdźcy, którzy systematycznie wdzierali się w obrąb Cesarstwa Rzymskiego (wcześniej znany był jednak w Egipcie i Grecji). Do dziś jest zresztą specjalnością krajów północnych, które używają go jako dodatek do mięs, także po dodaniu buraków (ćwikła). Jego użycie najczęściej wiąże się z chrześcijańską Wielkanocą oraz żydowski Pesah.
Japoński Wasabi, także nazywany chrzanem, nie ma z nim wiele wspólnego.
Przepisy z Chrzanem
Skandynawia
– Kokt Laks (Łosoś z wody)
– Rodbetsallad (Sałatka z marynowanych buraków)
Austria
– Tafelspitz (Rumsztyk gotowany w wywarze)
Wielka Brytania
– Gooseberry Sauce (Sos agrestowy)
– Horseradish Sauce (Sos chrzanowy)