Choć często prezentowane jako dwa różne dania to Cottage Pie oraz Shepherd’s Pie są po prostu dwiema warjacjami na temat jednej koncepcji kulinarnej narodzonej w Cumbrii. Pierwszy, już w 1791 roku, pojawił się Cottage Pie jako forma zapiekanki ziemniaczanej z mięsem. Jak sama nazwa wskazywała było to jedzenie miejscowych wieśniaków. O Shepherd’s Pie Anglia usłyszała dopiero prawie sto lat później. Od 1870 roku tak zaczęto nazywać tę samą zapiekankę, tyle że z jagnięciny – shepard to pasterz. Taka systematyka utrwaliła się, a nawet rozwinęła – dziś serwowane jest już także Fish Pie.
Składniki:
– pół kg mielonej wołowiny lub jagnięciny
– 1,5 kg ziemniaków mącznych obranych i pokrojonych
– 2 cebule pokrojone w drobną kostkę.
– 2 łyżki mąki
– pół litra rosołu wołowego
– mleko
– masło
Przygotowanie:
-
- Mięso zrumienić na patelni.
- Na maśle obsmażyć cebulę. Posolić, popieprzyć i dodać mięso.
- Całość oprószcyć mąką i chwilę smażyć. Dodać bulionu i dusić na wolnym ogniu jeszcze pół godziny. Pod koniec odparować sos.
- Ziemniaki posolić i ugotować. Odcedzić, dolać mleka, dodać masła i zrobić nich pure.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- W żaroodpornym naczyniu na dnie ułożyć mięso i przykryć je ziemniakami. Całość podlać roztopionym masłem.
- Zapiekać dwa-trzy kwadranse, aż ziemniaki się zarumienią.