Problem czy Cukinia to Kabaczek nie jest trywialny. Zasadniczo to jedna i ta sama Dynia Szparagowa czyli odmiana dyni zwyczajnej po łacinie zwana Cucurbita pepo convar. giromontiina. Charakteryzuje się wydłużonym kształtem, przypominającym ogórka. Sprawę rozstrzygnąć można by etymologicznie: kabaczek to nazwa polska, a cukinia wywodzi się z Włoch gdzie tę odmianę dyni wyselekcjonowano – miało to miejsce w XIX w. prawdopodobnie w okolicach Mediolanu, a nazwa Zucchini to po prostu zdrobnienie słowa Zucca czyli Dynia. Praktyka jest jednak taka, że cukinia odnosi się raczej do zielonej odmiany, a kabaczki są przede wszystkim żółte i pomarańczowe, ewentualnie są nazwą ogólną obejmującą wszelkie modyfikacje tej dyni.
Ze względu na pochodzenie kabaczki najpopularniejsze są w basenie Morza Śródziemnego, ale karierę zrobiły także na północy Europy i poza nią. Mają one dość delikatny smak, ale niezbyt wiele walorów odżywczych, poza tym że odkwaszają organizm. Jadalne są także kwiaty Cukinii – Meksykanie wolą je nawet od samych owoców.
(Poniżej prosty przepis na kotleciki z cukinii)
Przepisy z cukinią
Tunezja
– Couscous bil Djaj (Kuskus z kurczakiem)
– Couscous bil Hout (Kuskus z rybą)
– Kaftaji / Kafteji (Smażone warzywa)
– Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
– Souani Tajiine (Tajine warzywny)
Liban i Bliski Wschód
– Kousa Mahshi (Nadziewana cukinia)
– Lahm Bi-Khal (Gulasz jagnięcy z warzywami)
Turcja
– Anadolu Çorbası (Zupa anatolijska)
– Etli Türlü / Türlü (Turecki gulasz)
– Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)
– Şakşuka (Zapiekanka warzywna z bakłażanem)
– Sebzeli Kuzu Kapama (Jagnięcina duszona z warzywami)
– Sebzeli Pilic Güvec (Kurczak duszony z warzywami)
Grecja
– Chortomageira (Warzywa duszone)
– Gemisto (Warzywa faszerowane)
– Kleftiko (Mięso pieczone w saszetkach)
– Kreatosoupa (Zupa mięsno-warzywna)
– Sfougato (Ciasto jajeczne z warzywami)
Włochy
– Pancotto (Zupa chlebowa)
Francja
– Ratatouille (Duszone warzywa)
Tajlandia
– Kaeng Khae Gai (Curry ziołowe z kurczakiem)
– Kaeng Liang (Wegetariańska zupa curry)
– Kaeng Om Gai (Curry z wątróbką drobiową)
– Kaeng Phet Daeng Gai (Czerwone curry z kurczaka)
Malezja
– Nasi Berlauk (Ryż z sosem curry)
Meksyk
– Caldo Tlalpeño (Zupa warzywna z kurczakiem)
– Mole Chichilo de Res (Wołowina w brązowym sosie mole)