Emilia-Romagna to najbogatszy, przynajmniej kulinarnie rejon Włoch, o czym świadczy zresztą przydomek jego stolicy, Bolonii zwanej m.in. la grassa czyli tłusta. Żyzna ziemia leżąca w dorzeczu Padu i bogate miasta chronione przez wieki granicami Państwa Kościelnego dopracowały się prawdziwych perełek gastronomicznych, wśród których najsłynniejsze to parmeńskie Parmigiano Reggiano oraz Prosciutto di Parma. Podobnymi delikatesami, takimi jak chociażby Aceto Balsamico di Modena, czy też bolońska Mortadella, może się poszczycić każde miasto. O sile kulinarnej Emilii-Romagnii dobitnie świadczy zresztą fakt, że to właśnie ta ziemia zrodziła najpotężniejszy włoski koncern spożywczy rodziny Barilla.
Przepisy
Piadina
Polenta
- Polenta Consa (Polenta z sosem bolońskim)
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Chizze (Pierożki z parmezanem)
- Gramigna con salsiccia (Makaron z kiełbasą)
- Lasagne al Forno (Lasagna po bolońsku)
- Pasta alla Bolognese (Makaron z sosem Bolońskim)
- Pasticcio di tortellini (Zapiekanka z pierożków)
- Pisarei e Fasò (Kopytka z sosem z fasoli)
- Ragu alla Bolognese (Sos Boloński)
- Tortellini / Tortelloni (Pierożki)
- Tortellini Romagnoli (Pierożki nadziewane mięsem indyka)
Secondi Piatti (Drugie Dania)
- Anguilla dei Casoni di Valle (Węgorz w sosie winnym)
- Cotechino con lenticchie (Cotechino z soczewicą)
- Portafogli di Vitello („Portfele” cielęce )
- Rognoni Trifolato (Cynaderki cielęce po Parmeńsku)
- Stufato di’agnello (Jagnięcina duszona)
- Zampone in galera (Zawijana ratka wieprzowa)
Smaki
Przyprawy
- Aceto Balsamico di Modena
- Aceto Balsamico di Reggio Emilia
- Cunza (pasta)
- Mirt Zwyczajny
- Mostarda Bolognese
Produkty zbożowe
- Anolini (pierogi)
- Borlengo (neleśniki)
- Cappelletti / Cappellacci (pierogi)
- Ciacii (naleśniki)
- Chisulen (pieczywo)
- Coppia Ferrarese / Ciupeta (pieczywo)
- Crescentina (pieczywo)
- Farfalle (makaron)
- Garganelli (makaron)
- Gnocco Frito (pieczywo)
- Lasagne (makaron)
- Manfrigoli (makaron)
- Pappardelle (makaron)
- Passatelli (makaron)
- Piadina / Piada (placki)
- Pinzino (pieczywo)
- Strozzapreti (makaron)
- Tagliatelle / Tagliolini (makaron)
- Tigella (placki)
- Torta Frita (pieczywo)
- Tortelli (pierogi)
- Tortelli d’erbetta (pierogi)
- Tortelli Piacentini (pierogi)
- Tortelli verdi (pierogi)
- Turtei cu cua (pierogi)
- Zampanella (naleśniki)
Sery i nabiał
Wędliny
- Cappello del prete
- Coppa
- Coppa Cotta
- Cotechino
- Culatello
- Culatta
- Guanciale
- Mortadella
- Pancetta Canusina
- Pancetta Piacentina
- Prosciutto di Modena
- Prosciutto di Parma
- Salama da Sugo
- Salame all’aglio
- Salame di Felino
- Salame Piacentino
- Strolghino
- Zampone