Estragon Meksykański / Yauhtli


Estragon Meksykański nie ma wiele wspólnego z Bylicą Draganek znaną bardziej jako Estragon. To jej bardzo daleki krewny znany w Polsce bardziej jako kwiat, Aksamitka Lśniąca (łac. Tagetes lucida), który ma przy tym bardzo podobne liście. W naszym kraju używany jest jako napar który ma ponoć obniżać gorączkę i ciśnienie krwi, oraz działać przeciwbólowo. W Meksyku, skąd się wywodzi poza tym, że przez Indian stosowana jako składnik mieszanek halucynogennnych, jest także przyprawą zwaną Yauhtli. Jak nietrudno się domyśleć aromat i smak ma zbliżony do Estragonu. Jest on jednak znacznie bardziej intensywny, stąd należy go używać dość ostrożnie (dlatego też w przeciwieństwie do Estragonu używa się go również po ususzeniu). Yauhtli używany jest jako substytut Hoja Santa. Niekiedy trafia też do zielonego sosu Mole Verde.

[yellow_box]Odmiany bylicy i estragonu: Estragon | Estragon Rosyjski | Bylica Pospolita | Boże Drzewko | Piołun | Yauhtli [/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych