To mieszanka przyprawowa wywodząca się z północnych Indii, która rozprzestrzeniła po całej Azji wschodniej. Garam Masala należy tłumaczyć jako ostra przyprawa, ale raczej nie w znaczeniu pikantna lecz intensywna w smaku (niektórzy odnoszą to raczej do faktu, że zazwyczaj przyprawia się nią dania gorące tj. pieczące).
Skład Garam Masala nie jest sprecyzowany, zazwyczaj bazuje na sproszkowanych: kminie, pieprzu, kardamonie i kolendrze. Wzbogaca się je innymi lokalnymi przyprawami, dodawanymi w mniejszej ilości, takimi jak: cynamon, gałka muszkatułowa, chili, asafetidy czy też nasiona kopru włoskiego.
Garam Masala ma bardzo szerokie zastosowanie w całych Indiach, szczególnie na północy kraju, a także w Kaszmirze, Pakistanie oraz Afganistanie. Dodaje się ją zarówno podczas duszenia potraw jak i do peklowania mięs. O jej popularności najlepiej świadczy fakt, że nie tylko stała się bazą do mieszanki przypraw do pieczenia Tandoori Masala. To właśnie na Garam Masali wzorowali się Brytyjczycy tworząc własne Curry w proszku.
Zobacz: Chaat Masala
(Poniżej przepis na zrobienie mieszanki Garam Masala domowym sposobem)