Danie, które na całym świecie określa się mianem Sałatki Greckiej, sami Grecy nazywają Horiatiki Salata czyli Sałatką Wiejską. W ojczyźnie zazwyczaj nie jest traktowania jako samodzielne danie. Albo serwuje się ją jako dodatek do mięs, albo jako jedno z meze. Dla Greków jest to bowiem najbardziej pospolity sposób na zutylizowanie świeżych warzyw. Z tego też względu nie ma kanonicznej wersji sałatki – niektórzy dodają do niej nawet ziemniaki i jajko na twardo, a fetę zastępują serem kozim – niemniej nigdy nie sieka się warzyw bardzo drobno i nie miesza się ich, ale raczej w dużych cząstkach razem układa.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ułożyć na półmisku, posypać ziołami, polać oliwą, oprószyć pieprzem i solą.
Składniki:
– 2 ogórki obrane i pokrojone w grube półplasterki
– 4 pomidory podzielone na ósemki
– 2 cebule pokrjone w plasterki
– 3 różnokolorowe papryki pokrojone w krążki
– pęczek pietruszki drobno posikanej
– pęczek rukoli
– 200 gr pokruszonej fety
– 20 oliwek