Jambon de Bosses lub Vallée d’Aoste Jambon de Bosses to szynka produkowana w Aoście u stóp przełęczy św. Bernarda. Tradycję jej produkcji sięgają starożytności, ale przekazanie ich w postaci Jambon de Bosses to zasługa Augustianów. Mnisi ci sprowadzili się w pobliże przełęczy św. Bernarda aby opiekować się tym jednym z kluczowych szlaków komunikacyjnych pomiędzy Włochami a Francją. Obsypywani byli za to przywilejami i donacjami także w naturze. W ten właśnie sposób trafiła do nich szynka z doliny Aosty.
Do dziś jest ona wytwarzana w tradycyjny sposób, według podobnych norm co bardziej znane szynki z Parmy i San Daniele. Istotny jest jednak jej sposób przyprawiania. Poza solą do peklowania używa się cały zestaw dodatków, takich jak : papryka, pieprz, szałwia, rozmaryn, czosnek, jałowiec, tymianek, liście laurowe oraz tutejsze zioła. Jambon de Bosses dojżewa w piwnicach lub stodołach (i pomieszczeniach imitujących te miejsca) od 12 do 30 miesięcy.
Od 1996 roku szynka z Aosty jest objęta europejską ochroną regionalną DOP, a co roku w Saint-Rhémy-en-Bosses w lipcu odbywa się festiwal Sagra del Valle d’Aosta Jambon Bosses.