Kulbin (łac. Argyrosomus regius) to duża ryba poławiana przede wszystkim u europejskich oraz zachodnioafrykańskich wybrzeży Atlantyku – gdzie dziś odławia się 80 proc. ryb – występuje jednak także na Morzu Śródziemnym, a nawet Morzu Czarnym. W Europie powstały już też pierwsze hodowle Kulbina, głównie ze względu na walory smakowe oraz szybkie tempo wzrostu. Zakładane są przede wszystkim u południowych wybrzeży Francji oraz Hiszpanii i Włoszech, gdzie jest szczególnie popularny. O jego upowszechnieniu świadczy mnogość lokalnych nazw, a niektóre, jak francuska Grogneur czy angielska Drum, pochodzą od dudniących dźwięków jakie Kulbin wytwarza w okresie tarła.
Wybrane nazwy lokalne:
Francja – Maigre, Courbine, Grogneur
Hiszpania – Corvina, Corbina, Perca regia
Wielka Brytania – Meagre, Croaker, Drum, Jewfish, Shade-fish, Sowa, Kir, Corvina, Salmon-bass, Stone bass
Włochy – Ombrina, Bocca d’oro, Figo, Bocca gialla, Corbo
znany w Polsce także jako