Larb to tradycyjna laotańska sałatka popularna także wśród Laotańczyków mieszkających w północno-wschodniej Tajlandii – krainie zwanej Issan. Jej bazą jest dowolny rodzaj mięsa, serwowany zarówno na surowo jak i po ugotowaniu – istnieje także dość specyficzny rodzaj tego dania zwany Lu, gdzie mieloną wołowinę miesza się z krwią.
Istnieją niewielkie różnice pomiędzy Larb laotańskim, a tajskim – w drugim przypadku zazwyczaj mniej w nim soku z limonki oraz sosu rybnego.
Larb tradycyjnie serwuje się z kleistym ryżem oraz surowymi warzywami oraz sałatką z papai – w Tajlandii jest to słynna Som Tam a w Laosie Tam Mak Hung.
Składniki:
– 250 gr mielonego mięsa (dowolnego)
– szalotka drobno posiekana
– dymka posiekana
– sok z 2 limonek
– chili drobno posiekane
– łyżka prażonego ryżu Khao Khua
– 2 łyżki sosu rybnego
– mały pęczek kolendry drobno posiekanej
– 2 łyżki siekanej mięty
– łyżka oleju
Przygotowanie:
- Mięso wymieszać z 1/3 soku z cytryny i odstawić na kwadrans
- W woku rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso (jeśli nie jest to wieprzowina może pozostać nieco surowe).
- Wok zdjąć z ognia i wymieszać z pozostałymi składnikami
(Poniżej przepis na tajski Laab z mięsa kurczaka, gdzie mocy nadaje suszona i lekko prażona chili)