Liguria rozciągnięta na wąskim skrawku ziemi wzdłuż włoskiej riviery nie kojarzy się szczególnie kulinarnie. A właśnie stąd pochodzą jedne z najsłynniejszych włoskich produktów spożywczych jak chociażby najwyżej ceniona oliwa oraz delikatna, drobnolistna bazylia, z której Genuańczycy robią swoje Pesto alla Genovese. Sama stołeczna Genua też ma zresztą duży wkład w kuchnię Włoch. Wilgotne portowe powietrze, które zatrzymują wzgórza nigdy nie pozwalało dobrze rosnąć drożdżowym ciastom. I dlatego Genueńczycy wypromowali własną płaską Focaccię. Poza tym port zwykł opływać w dary morza, które przez wieki stanowiły treść kuchni, a Cappon Magro i Fritto Misto alla Ligure to wciąż żywe relikty historii.
Przepisy
Antipasti (Przystawki)
- Acciughe ripiene al Forno (Sardele nadziewane)
- Fricassea di Carciofi (Potrawka z Karczochów)
- Scabeggio (Ryba smażona w occie)
Focaccia
- Focaccia col Formaggio di Recco (Focaccia z serem)
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Bagnum (Sardele w pomidorach)
- Burrida (Gulasz rybny)
- Ciuppin (Zupa-krem rybna)
- Mesciua (Zupa z roślin strączkowych)
- Panissa (Purre z ciecierzycy)
- Pansoti (Pierogi liguryjskie)
- Risotto alla Cinque Terre (Risotto z pięciu miast)
- Stecchi alla genovese (Szaszłyczki genuańskie)
- Trenette al Pesto (Makaron z bazyliowym pesto)
Secondi Piatti (Drugie Dania)
- Cappon Magro (Półmisek owoców morza z warzywami)
- Cima Ripiena (Nadziewany mostek cielęcy)
- Coniglio con olive Taggiasche (Królik z oliwkami)
- Fritto Misto alla Ligure (Smażone ryby i owoce morza)
Insalata (Sałatki)
- Condijun (Sałatka Liguryjska)
Smaki
Przyprawy
- Agliata (pasta czosnkowa)
- Pesto alla Genovese (pesto z bazylii)
- Preboggión (mieszanka ziół)
- Salsa di noci (sos z orzechów włoskich)
Warzywa i owoce
Produkty zbożowe i oleje
- Bavette (makaron)
- Barbagiuai (pierożki)
- Corzetti (makaron)
- Farina di Cecci (mąka z ciecierzycy)
- Piccage (makaron)
- Sgabei (ciastka nadziewane serem)
- Trenette (makaron)
- Trofie (makaron)