Linguine to makaron zwykle serwowany z owocami morza, tak jak Linguine alla vongole czyli z podsmażanymi małżami wenus przez Włochów zwanych właśnie vongole. To jedne z najpopularniejszych tutejszych małży. Szczególnie na południu kraju, w Kampanii skąd pochodzi zarówno sam makaron, jak i powyższy przepis. Do tak przygotowanych muszli nie trzeba zresztą dodawać linguine równie często używa się bardziej popularne spaghetti.
Składniki:
– dwie garście (ok. 200 gr) vongole,
– porcja ok 150 gr linguine,
– posiekany ząbek czosnku,
– kilka anchovis,
– papryczka chili posiekana,
– garść pietruszki,
– 100 gr pomidorków koktajlowych, pokrojonych
– 50 ml białego wina,
– oliwa.
Przygotowanie:
-
- Na patelni rozgrzać 1 – 2 łyżki oliwy. Przez minutę podsmażać na niej czosnek, chili i anchovis.
- Dodać vognole i pietruszkę. Zamieszać dolać wino i przykryć. Dusić około 5 minut.
- W międzyczasie makaron ugotować al dente.
- Do vognole dodać pomidorki, smażyć 1 – 2 minuy.
- Dodać makaron, zamieszać, chwilę poddusić (można skropić cytryną) i podawać.