Mariconda to rodzaj małych klusków formowanych w kulki. Są popularne w Lombardii, a przede wszystkim w Brescii. Formuje się je z czerstwej namoczonej bułki z dodatkiem sera. Najczęściej trafiają jako dodatek do rosołu.
Składniki:
– 200 gr miąższu z czerstwej bułki
– 250 ml mleka
– 4 łyżki masła
– 3 jajka
– 70 gr Grana Padano
– szczypta gałki muszkatułowej
Przygotowanie:
- Bułkę zalać mlekiem i odstawić na kwadrans.
- Masło roztopić, dodać miąższ i podgrzewać ok. 3 min.
- W misce połączyć bułkę z masłem, jajka i parmezan.
- Doprawić gałką muszkatułową, solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.
- Ciasto na godzinę umieścić w lodówce.
- Przy pomocy małej łyżeczki wyrabiać kluski i gotować je we wrzącej wodzie lub bezpośrednio w rosole. Będą gotowe, gdy wypłynął na wierzch.