Chili Mulato kształtem bardzo przypomina Chili Poblano. Z tego względu niektórzy utożsamiają obie papryki – a raczej uważają, że Mulato to rodzaj suszonego Poblano. Jest to jednak raczej inna odmiana Papryki Rocznej (łac. Capsicum annum), która odróżnia się nie tylko brązowym kolorem (i nieco wyciągniętym owocem). Od Poblano jest też nieco ostrzejsze – w skali Scovilla Mulato otrzymało 2.500 – 3.000 pkt. (chociaż np. odmiana Mulato Isleno jest znacznie łagodniejsza). Ma też dość specyficzny smak – nieco dymny i ciężki, z nutą kakao, kawy i rodzynek.
Mulato zazwyczaj używane jest w wersji suszonej (i namoczonej). Najczęściej trafia do Mole, m.in.: Mole Chichilo de Res, Mole Colorado (Rojo) de Polo i Mole Poblano Tradicional.
Obok Ancho i Pasilla jest uznawane za świętą trójcę meksykańskiej sztuki kulinarnej.