Upraszczając można powiedzieć, że Murtabak to swego rodzaju wrap. Ten rodzaj placka z nadzieniem, który ma korzenie w Indiach, jest daniem azjatyckich muzułmanów którego nazwę z arabskiego (mutabbaq) tłumaczy się właśnie jako zawijany. Jada się go od Arabi Saudysjkiej, aż po Brunei – na filmie poniżej właśnie arabska wersja Murtabak. Szczególnie popularny jest w Malezji, gdzie nosi nazwę Murtabak i do nadzienia używa się jagnięciny (podobnie jak np. w Jemenie). W Indonezji Martabak jadany jest też na słodko – Martabak Manis – lub z dużą ilością jajek i mięsem – to Martabak Telur.
Składniki:
– 300 gr mielonej jagnięciny
– cebula drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1 cm imbiru, drobno posiekanego
– 4 chili drobno posiekana
– łyżka malajskiej pasty rempah
– pół łyżeczki kurkumy
– łyżeczka garam masala
– 2 łyżki ghee
– 4 roztrzepane jajka
– 6 placków roti (ewentualnie tortilli)
Przygotowanie:
- Z mieszanki rempah, kurkumy, garam masali i niewielkiej ilości wody, zrobić pastę.
- Na patelni roztopić ghee i podsmażyć na nim czosnek oraz imbir.
- Dodać pastę z przyprawami i smażyć około 3 minut.
- Dodać mięso i jej podsmażyć.
- Po 5 minutach dodać cebulę i chili. Smażyć kolejne 5 minut.
- Mięso ostudzić, posolić i wymieszać z jajkami.
- Na patelnie podgrzewać roti i na każdą z nich położyć porcję mięsa z jajkiem.
- Smażyć, aż jajko zacznie się ścinać. Wówczas placek złożyć i podsmażyć z drugiej strony.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)
(Poniżej przepis na Murtabak w wersji arabskiej)