Karmazyn / Sebastes


Karmazyn to zwyczajowa nazwa odnosząca się do kilku różnych gatunków ryb z rodziny Sebastes określanych czasem mianem Okoń Morski (Oceaniczny). Zamieszkują północne wody Atlantyku i Pacyfiku, a w Europie najbardziej popularny jest tzw. Karmazyn Atlantycki (łac. Sebastes norvegicus). Odławiany u wybrzeży Skandynawii, a także w okolicach Grenlandii dorasta do 1 m. Żadziej trafiają się gatunki żyjące w niższych wodach, takie jak Karmazyn Głębinowy (łac. Sebastes mentella) oraz Karmazyn Akkdyjski (łac. Sebastes fasciatus).








Przepisy na ryby przygotowane w całości


Francja

Alose de Loire a l’Oseille (Śledź rzeczny ze szczawiem)
Alose Grillé sur les Sarments (Grillowany śledź rzeczny)
Loup de Mer an Croute de Sel (Okoń morski w cieście solnym)
Merlans Bercy (Merlin z Bercy)
Truite a la Dieppoise (Pstrąg na sposób z Dieppe)
Truite Pochee au Beurre Blanc (Pstrąg w sosie maślanym)

Włochy

Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)

Turcja

Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)

Liban i Lewant

Samak Harra (Ryba pieczona na ostro)
Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)

Tajlandia

Pla Neung Manao (Ryba na parze z sosem limonkowym)
Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)

Indonezja

Ikan Bakar (Grillowana ryba)
Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych