Okoń Morski to najbardziej niejednoznaczna nazwa nadana rybom. Wzięła się od słodkowodnego Okonia Europejskiego i w ramach podobieństwa, przede wszystkim wyrazistej i ostro zakończonej płetwy grzbietowej, została przyznana dużej ilości różnych gatunków. W Polsce najczęściej w ten sposób nazywa się Labraksa, którego Anglosasi z kolei klasyfikują jako jedną z odmian Seabassa. W ogóle Anglosasi często Okonie Morskie utożsamiają z Seabassami, rodziną ryb okoniokształtnych, których nazwa wywodzi się też od słowa Bars nieużywanego już angielskiego określenia Okonia.
Poza tym mamy też Okonie Oceaniczne, czyli tzw. Sebastes. To ryby z rodziny Skorpen, w Polsce znane jako Karmazyny do których zalicza się przede wszystkim tzw. Pacyficznego Okoń Oceanicznego (łac. Sebastes alutus), a także Okoń Oceaniczny (łac. Sebastes norvegicus). Odrebnę gatunki Sebastesów występują w Japonii – Biały, Czarny i Czerwony.
Także australijczycy mają swoje Okonie Morskie, do których zaliczają m.in. tak zwanego Okonia Rafowego (łac. Helicolenus percoides).
Przepisy na Okonia Morskiego i inne ryby przygotowane w całości
Francja
– Alose de Loire a l’Oseille (Śledź rzeczny ze szczawiem)
– Alose Grillé sur les Sarments (Grillowany śledź rzeczny)
– Loup de Mer an Croute de Sel (Okoń morski w cieście solnym)
– Merlans Bercy (Merlin z Bercy)
– Truite a la Dieppoise (Pstrąg na sposób z Dieppe)
– Truite Pochee au Beurre Blanc (Pstrąg w sosie maślanym)
Włochy
– Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)
Turcja
– Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)
Liban i Lewant
– Samak Harra (Ryba pieczona na ostro)
– Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)
Tunezja
– Hout Makli (Ryba smażona)
Tajlandia
– Pla Neung Manao (Ryba na parze z sosem limonkowym)
– Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)
Malezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Indonezja
– Ikan Bakar (Grillowana ryba)
– Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)