Karmazyn to zwyczajowa nazwa odnosząca się do kilku różnych gatunków ryb z rodziny Sebastes określanych czasem mianem Okoń Morski (Oceaniczny). Zamieszkują północne wody Atlantyku i Pacyfiku, a w Europie najbardziej popularny jest tzw. Karmazyn Atlantycki (łac. Sebastes norvegicus). Odławiany u wybrzeży Skandynawii, a także w okolicach Grenlandii dorasta do 1 m. Żadziej trafiają się gatunki żyjące w niższych wodach, takie jak Karmazyn Głębinowy (łac. Sebastes mentella) oraz Karmazyn Akkdyjski (łac. Sebastes fasciatus).
Przepisy na ryby przygotowane w całości
Francja
– Alose de Loire a l’Oseille (Śledź rzeczny ze szczawiem)
– Alose Grillé sur les Sarments (Grillowany śledź rzeczny)
– Loup de Mer an Croute de Sel (Okoń morski w cieście solnym)
– Merlans Bercy (Merlin z Bercy)
– Truite a la Dieppoise (Pstrąg na sposób z Dieppe)
– Truite Pochee au Beurre Blanc (Pstrąg w sosie maślanym)
Włochy
– Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)
Turcja
– Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)
Liban i Lewant
– Samak Harra (Ryba pieczona na ostro)
– Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)
Tajlandia
– Pla Neung Manao (Ryba na parze z sosem limonkowym)
– Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)
Malezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Indonezja
– Ikan Bakar (Grillowana ryba)
– Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)