Jest to rodzaj curry z kurczaka popularnego dziś w całej Indonezji – chociaż w rzeczywistości wywodzi się z środkowo-wschodniej części Jawy. Tradycyjnie Opor Ayam serwowany jest na okoliczność święta Idul Fitri (Lebaran), które odbywa się na zakończenie Ramadanu. Podaje się go m.in. z ryżem Ketupat oraz duszoną wątróbką wołową Sambal Goreng Ati.
Składniki:
– kurczak (ok. 1,5 kg), podzielony na osiem części
– pół litra mleka kokosowego
– łyżeczka pasty z tamaryndowca, rozrobionego w łyżce wody
– łyżeczka cukru
– 2 łyżki sosu sojowego
– łyżeczka startej skórki z limonki
– 2 łyżki soku z limonki
– 3 łyżki oleju
Pasta:
– cebula pokrojona na kawałki
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– pół łyżeczki suszonej kurkumy
– łyżeczka kolendry
– pół łyżeczki kminu
– łyżeczka siekanego imbiru
– pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Z kurczaka zdjąć luźne kawałki skóry. Mięso zamarynować na kwadrans w soku z limonki.
- W malakserze zmiksować wszystkie składniki pasty z dodatkiem 100 ml mleka kokosowego.
- Kurczaka obsmażyć na połowie oleju. Z każdej strony po 2 – 3 minuty.
- W woku rozgrzać resztę oleju. Podsmażyć na nim pastę.
- Dodać kurczaka i pozostałe składniki. Dusić około pół godziny, aż mięso będzie miękkie.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)