Gado-Gado / Lotek (Warzywa z sosem orzechowym)


To rodzaj sałatki warzywnej serwowanej w całej Indonezji – nazwa Gado-Gado wywodzi się z języka indonezyjskiego oraz batawskiego, a Lotek z sundajskiego oraz jawajskiego. Jej istotą i wyróżnikiem jest dressing, sos orzechowy Bambu Kacang, w którym warzywa powinny wręcz pływać. Do Gado-Gado używa się nieortodoksyjnego zestawu miejscowych, indonezyjskich warzyw takich jak: ogórki czy też ziemniaki. Regułą jest za to nie dodawanie marchwi oraz pomidorów co praktykuje się w europejskich wariantach tego dania.

Gado-Gado zwykle serwuje się z ryżem lub różnego rodzaju krakersami – z tapioki lub z nasion Melinjo, tzw. Emping.

Składniki:

– 250 gr ziemniaków obranych i pokrojonych na grube plastry
– 200 gr fasolki szparagowej
– ćwiartka kapusty poszatkowanej
– 200 gr szpinaku wodnego (ew. zwykłego)
– 200 gr kiełków fasoli mung
– 150 gr tofu, pokrojonego w kostkę
ogórek pokrojony w plasterki
– 3 jajka na twardo pokrojone w ćwiartki
– 100 gr orzechów ziemnych (niesolonych)
– porcja sosu arachidowego

Przygotowanie:

    • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
    • Obciąć końcówki fasolki i pokroić ją na 4 cm kawałki. Gotować we wrzącej osolonej wodzie ok. 3 minut. Odcedzić i zahartować.
    • Kapustę blanszować ok. 20 sekund, po czym zahartować.
    • Wszystkie składniki wyłożyć na duży talerz, podlać sosem arachidowym i posypać orzeszkami. Resztę sosu podać w miseczce do maczania.

 
(Poniższej przepis na Gado-Gadu autorstwa Jamiego Oliviera)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych