Passiflora / Marakuja


Passiflora czy też Marakuja wywodzi się z Brazylii, ale największe jej uprawy znajdują się na Antypodach, w Afryce, Indiach oraz w Kalifforni. Owoce przypominają cytrynę. Mają grubą, skórzastą łupinę o barwie żółtej, pomarańczowej, purpurowej, a nawet brunatnej. Wypełniony wieloma dużymi pestkami miąższ jest soczysty i aromatyczny, o słodko-kwaśnym smaku. Gruba skóra marakui ułatwia jej długie przechowywanie, ale owoce najczęściej i tak wykorzystywane są w przetwórstwie – zwykle tłoczy się z nich sok.
Polska, botaniczna nazwa marakui jest co najmniej ciekawa: Męczennica Jadalna. Nawiązuje do prostego tłumaczenia łacińskiej nazwy Passiflora czyli kwiat męki, co ma nawiązywać do ukrzyżowania Chrystusa. Jak podaje Wikipedia: „Nazwę tę nadali roślinie w początkach XVIII w. misjonarze w Ameryce Południowej. 5 pylników symbolizowało ich zdaniem nich pięć ran Chrystusa, trójdzielne znamię słupka trzy gwoździe, którymi przybito go do krzyża, a szyja słupka ramię krzyża. 5 płatków i 5 działek kielicha to 10 apostołów (bez Judasza i Piotra), zaś postrzępiony przykoronek to korona cierniowa”.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych