Pestki dyni tak jak i samo warzywo do gastronomii wprowadzili środkowoamerykańscy Indianie – nasiona znaleziono w grobowcach datowanych 8 tys. lat p.n.e. Do dziś w świecie znane są zresztą pod nazwą Pepitas, hiszpańską ale używaną właśnie w Meksyku. Tutaj po uprażeniu i oprószeniu solą stanowią klasyczną zakąskę. Trafiają także do dań i sosów, takich jak np. Mole, ale także są marynowane. W środkowej Europie (przede wszystkim w Austrii), szczególnie popularny jest olej tłoczony z pestek dyni.
Przepisy z Pestkami Dyni
Meksyk
– Mole Poblano Tradicional (Indyk/Kurczak w sosie Mole)
– Papadzules (Tortille z jajkiem w sosie z pestek dyni)
– Pipian Bianco (Kurczak w białym sosie)
– Pipian Rojo (Kurczak w czerwonym sosie)
– Polo en Mole Verde (Kurczak w zielonym sosie mole)