Nazwę Phat Khing należy tłumaczyć jako smażony imbir. Jest to danie popularne w południowo-wschodniej Tajlandii (Issanie) oraz Laosie. Znać w nim jednak przede wszystkim ślady kuchni chińskiej, gdzie imbir jest dużo bardziej popularny – w południowo-wschodniej Azji króluje raczej galangal. Do tego dania używa się jednak wyłącznie młodych pędów imbiru.
Do tego dania używa się zarówno wieprzowiny (wówczas jest to Mu Phat Khing) jak i kurczaka (Gai Phat Khing).
Składniki:
– 400 gr wieprzowiny lub kurczaka, pokrojonego w kostkę.
– duża cebula posiekana w piórka.
– 100 gr grzybów Hed Huu Nuu (mogą być namoczone grzyby mung) posiekane
– 100 gr młodych pędów imbiru (mogą być marynowane)
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 łyżki pasty tamaryndowca, rozrobione z odrobiną gorącej wody
– łyżeczka cukru
– 3 dymki, drobno posiekane
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki sosu ostrygowego
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- W woku rozgrzać olej i przez kilkadziesiąt sekund podsmażać czosnek.
- Dodać mięso i smażyć, aż się zrumieni.
- Dodać cebulę, grzyby oraz imbir. Smażyć parę minut.
- Do woka wlać oba sosy, pastę tamaryndowca i dodać cukier.
- Podsmażyć jeszcze chwilę i zdjąć wok z ognia.
- Dodać dymkę i całość zamieszać.
(Poniższej przepis na Gai Phat Khing, gdzie obok imbiru głównym bohaterem jest mięso kurczaka)