Poronkäristys / Renskav (Steki z renifera)


Poronkäristys i Renskav to fińska oraz szwedzka nazwa steków z renifera. Nie ma chyba bardziej charakterystycznej potrawy dla północnego regionu obu krajów, czyli Laponii. Panujące tu mrozy zwykle powodował, że surowe mięso znajdowało się w stanie permanentnego zmrożenia. To nie tylko je konserwowało, ale także pozwalało na stosunkowo proste wykraiwanie dość cienkich steków. I takie właśnie były cięte – chociaż dziś nie jest to już obligo co widać na filmie poniżej. Tradycyjnie smaży się je na tłuszczu renifera, ale można go zastąpić masłem lub smalcem.

Do tego dania dodatkiem są zwykle siekane pory (ew. cebulę) smażone na maśle wraz z kurkami oraz borówki miażdżone z cukrem (lub dżem borówkowy). W Finlandii serwuje się także konserwowe ogórki oraz buraki.

Składniki:

– 6 steków z renifera
– 50 gr masła lub smalcu
– pół kufla piwa
– 3 łyżki mąki

Przygotowanie:

    • Steki obtoczyć w mące.
    • Na grubej patelni roztopić masło
    • Steki obsmażać po pare minut z obu stron.
    • Mięso posolić i opruszyć pieprzem.
    • Dodać piwo i dusić jeszcze chwilę
    • Steki podawać podlane piwnym sosem ze smażenia (zredukowanym o połowę).

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych