Mule po belgijsku

[one_half] [/one_half] [one_half_last]

Składniki

  • 2 kg muli (omułków)
  • 50 g masła
  • 3 duże posiekane szalotki
  • 2 gałązki selera naciowego, drobno pokrojone
  • 1 por, drobno pokrojony
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany kremówki
[/one_half_last]

Przygotowanie

Omułki wypłukać pod zimną bieżącą wodą, wyszorować muszle i usunąć z każdego omułka bisior. Odrzucić te, które po dotknięciu się nie zamykają. W rondlu stopić masło, dodać szalotki, seler, por i listki laurowe, podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Włożyć omułki i połowę pietruszki oraz tymianek, posypać pieprzem, wymieszać, potrząsając rondlem. Wlać wino, zagotować, a następnie gotować pod przykrywką przez 3 minuty. Mule są gotowe, kiedy się pootwierają. Omułki, które się nie otworzyły, usunąć. Wlać śmietanę i wymieszać. Podawać w dużych miseczkach, posypane pozostałą natką.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych