Ras el Hanout to najsłynniejsza marokańska mieszanka przyprawowa. Jej nazwę można tłumaczyć jako specjalność zakładu. I tak w istocie jest. Ras el Hanout to po prostu wybór najlepszych przypraw jakimi dysponuje dany handlarz, może być ich nawet sto. Stąd nie ma też sprecyzowanego składu. Najbardziej standardowe jej elementy to: kmin, kardamon, cynamon, chili, pieprz, kolendra, goździki, ziele angielskie, a także skórki cytrusów czy płatków róży.
Ras el Hanout w Maroku, ale także innych krajach Afryki Północnej jest używany do nacierania drobiu, mięsa, ryb i dziczyzny przed gotowaniem, pieczeniem lub smażeniem. Dodaje się go do kuskusu, ryżu oraz dań warzywnych.
Składniki:
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatułowej
- 2 łyżeczki kminu
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- łyżeczka chili
- łyżeczka kardamonu
- łyżeczka ziela angielskiego
- pół łyżeczki goździków
Całość zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić w mikserze do przypraw.
(Poniżej przepis na pieczonego kurczaka obtoczonego w przyprawie Ras el Hanout)