Isola della Scala to położona niedaleko Werony wioska stanowiąca centrum weneckich upraw ryżu Vialone Nano. Powyższy przepis to prosty, a zarazem najbardziej tradycyjny sposób serwowania miejscowego ryżu. Wedle tej samej receptury można przygotować nie tylko zwykły ryż ale też risotto, nazywane Risotto all’Isolana. Wówczas ziaren się nie gotuje, ale podsmaża i stopniowo zalewa bulionem (tak jak w przypadku klasycznego Risotto alla Milanese) – ten sposób na zamieszczonym poniżej filmie stosuje Antonio Carluccio.
Aby być purystą w przepisie powinno zastosować się ziarna Vialone Nano.
Składniki:
– 400 gr ryżu jak na risotto (najlepiej Vialone Nano)
– 1,5 l bulionu
– 200 gr szynki wieprzowej pokrojonej w drobną kostkę
– 80 gr masła
– 100 gr tartego Parmezanu
– gałązka rozmarynu
– szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Mięso przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę.
- W rondlu roztopić masło i dodać do niego rozmaryn. Poddusić pół minuty i wyrzucić gałązkę.
- Na maśle usmażyć mięso.
- W międzyczasie w bulionie ugotować ryż – gotować na małym ogniu około 20 minut.
- Gdy ryż wchłonie już rosół połączyć go z usmażonym mięsem. Dodać szczyptę cynamonu.
- Całość podawać posypaną parmezanem
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu, ale nieco alternatywną wersją receptury. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)