Saint-Paulin to bardzo popularny we Francji półmiękki, kremowy ser z krowiego mleka. Tradycyjnie sprzedaje się go otoczonego pomarańczową skórką. Dokładna genealogia tego sera nie jest znana, przypuszcza się jednak iż Saint-Paulin to wymysł mnichów trapistów z klasztoru Notre Damme du Port du Salut. Zanim skomercjalizowali swój Port Salut chcięli bowiem rozpopularyzować swoją recepturę i tak stworzyli Saint-Paulin. Jesli to prawda zrobili to na tyle skutecznie, że nie tylko uczynili Saint-Paulin jednym z najbardziej popularnych serów Francji, ale także dali innym klasztorom trapistów inspirację przy produkcji własnych serów – tak było m.in. z belgijskimi Chimay oraz Orval.
Dziś Saint Paulin produkowany jest na szerokim obszarze od Pas-de-Calais, przez Bretanię, Normandię, aż po dolinę Loary gdzie znajduje się Port du Salut.
Nieco podobne do niego są duńskie sery Havarti oraz Esrom, nazywany też Duńskim Port Salut.