W basenie Morza Śródziemnego, fenkuł czy też koper włoski ma całkiem długa tradycję. Popularny już w starożytności znany był zapewne także a Kartaginie, leżącej na terenie dzisiejszej Tunezji. Tradycję tę utrwalili Berberowie, a później przejęli Arabowie, którzy opanowali całą Afrykę Północną. Koper włoski dodawany jest m.in. do kuskusu (patrz: Farfoucha Couscous) ale także ma zastosowanie w lżejszych daniach, takich jak Salata al-Bisbas. To sałatka z fenkułem (po arabsku bisbas), która jest specjalności Dżerby, wyspy leżącej u południowo-wschodniego wybrzeża kraju. Popularna jest jednak w całej Tunezji.
Składniki:
– 3 bulwy fenkuła, cienko posiekane wzdłuż
– 200 gr oliwek, zielonych i czarnych
– puszka tuńczyka
– 2 jajka gotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki
– 4 anchovis
– garść siekanego koperku
Sos:
– 4 łyżki oliwy
– łyżka białego octu winnego
– pół łyżeczki harissy
Przygotowanie:
-
- Wszystkie składniki sosu połączyć, doprawić solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać.
- Do fenkułów dodać pietruszkę i przygotowany sos. Całość wymieszać.
- Na fenkułach ułożyć pozostałe składniki.