Bazylia to około 150 gatunków ziół z pośród których najpopularniejsza jest tzw. Bazylia Pospolita, do której zalicza się też Bazylia Tajska oraz Bazylia Cynamonowa. W Indiach, a także Tajlandii szczególną estymą cieszy się Święta Bazylia. Inne odmiany to Bazylia Krzewiasta, Bazylia Szara czy też Bazylia Cytrynowa. W gruncie rzeczy niewiele nawet popularnych odmian bazylii nadaje się jednak do spożycia – np. znana Bazylia Kamforowa lub Kilimandżaro, która od wieków używana jest w Afrykańskiej medycynie, ma zbyt silny aromat kamfory aby nadawała się do jedzenia.
Do Bazylii najbardziej przywiązali się Włosi z wybrzeża morze Śródziemnego – zagłębiem tego zioła jest Liguria – oraz Prowansalczycy mieszkający po sąsiedzku, na Lazurowym Wybrzeżu. To właśnie w Genu, stolicy Ligurii powstaje słynne Pesto alla Genovese, które po francuskiej stronie granicy ma swój odpowiednik w prowansalskim Pistou. Włosi z zachodniego wybrzeża – od Ligurii, aż po Kalabrię – używają zresztą bazylii jako podstawowej przyprawy do wszelkich dań czy są to mięsa, czy zwykła Pizza.
Drugim bazyliowym zagłębiem jest Tajlandia, gdzie sięga się po odmiany o różnych aromatach – Bazylia Tajska pachnie nieco anyżkiem, za to cytrusowy smak Bazylii Cytrynowej jest wyjątkowo intensywny. Zioła najczęściej trafiają do różnego rodzaju dań typu Curry (Kaeng). Wyjątkową pozycję ma z kolei Święta Bazylia, od której nazwy powstała nawet cała potrawa Phat Kra Phao.
[yellow_box]Odmiany bazylii: Pospolita | Tajska | Cynamonowa | Święta | Krzewiasta | Szara | Afrykańska | Cytrynowa[/yellow_box]
Przepisy z Bazylią
Francja
– Pistou (Pasta bazyliowa/Zupa z pastą bazyliową)
– Thon Sauce Verte (Tuńczyk w zielonym sosie)
Włochy
– Condijun / Condiggion (Sałatka Ligurysjka)
– Melanzane alla Parmigiana (Bakłażan zapiekany)
– Minestra Maritata (Zupa małżeńska)
– Pancotto (Zupa chlebowa)
– Pesto alla Genovese (Pesto z bazylii)
– Pitta coi Pomodori (Placek drożdżowy z pomidorami)
– Pollo alla Potentina (Potrawka z kurczaka)
– Ragu alla Napoletana (Sos mięsny z pomidorami i warzywami)
– Sugo Finto (Fałszywy sos)
– Tiella di Pasta Calabrese (zapiekany makaron po Kalabryjsku)
– Tiella di Verdure (Zapiekanka warzywna)
– Trenette al Pesto (Makaron z bazyliowym pesto)
Grecja
– Ntomatosoupa (Grecka zupa pomidorowa)
– Saganaki (Zapiekana Feta)
Tajlandia
– Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)
– Kaeng Khiao Wan (Zielone curry)
– Kaeng Khua Saparot (Curry z ananasem)
– Kaeng Liang (Wegetariańska zupa curry)
– Kaeng Panang Nuea (Curry Panang)
– Kaeng Pa Mu (Leśne curry z wieprzowiną)
– Khanom Jeen Nam Ya (Zupa rybna z makaronem)
– Phat Khi Mao (Makaron smażony z kurczakiem)
– Phat Kra Phao (Święta bazylia smażona z mielonym mięsem)
– Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)
– Tom Kha Gai (Zupa galangalowa z kurczakiem)
Indonezja
– Karedok (Sałatka warzywna)
– Lalab (Sałatka warzywna)
– Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)
Malezja
– Nasi Kerabu / Khao Yum (Ryż z mieszanką warzywno-rybną)
– Nasi Ulam (Sałatka ryżowa)