Powstanie Sosu Ostrygowego to czysty przypadek. Jego twórcą był Lee Kam Sheung, rolnik z Qibao Xinhui, w prowinji Guangdong. Na życie zarabiał sprzedając zupę ostrygową. Któregoś dnia przegotował ją i po odparowaniu większości wody z cienkiego bulionu zrobił się ciemny aromatyczny sos. Szybko przerzucił się na jego produkcję i już w 1888 roku stworzył Lee Kum Kee firmę która na skalę masową zaczęła jego wytwarzanie i sprzedaż – flagowa marka to Panda Brand.
Sosy wysokiej jakość robione są tak do dziś, częściej ekstrakt z ostryg jest tylko bazą. Sam sos zagęszcza się mąką kukurydzianą i barwi karmelem.
Znany jest też wegetariański sos – przygotowuje się go nie z ostryg, ale rosnących na drzewach Boczniaków Ostrygowatych (łac. Pleurotus ostreatus) lub grzybów shiitake.
Sos ostrygowy dodaje się jako zaostrzającą smak przyprawę do chińskich dań z mięsa i warzyw (szczególnie stir-fry).