Nazw tego rodzaju rosnącego w wodzie Wilca (łac. Ipomoea aquatica) jest co najmniej kilka – m.in. Szpinak Wodny, Powój Wodny, Chiński Szpinak, czy też Bagienna Kapusta (ang. Water Morning Glory). Rośnie, także dziko, w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. Popularny jest tutaj w kuchni wiejskiej. Używane są jego liście, które się podsmaża lub krótko gotuje w potrawach typu curry. W Tajlandii nazywany jest Phak Bung i rośnie przede wszystkim w okolicach Bangkoku.
Pozostałe nazewnictwo:
Chiny: Ong Choy
Wietnam: Rau Muống
Filipiny: Kangkong
Birma: Ga Zun Ywet
Przepisy z szpinakiem wodnym
Indonezja
– Gado-Gado / Lotek (Warzywa z sosem orzechowym)
– Lor Mee (Duszony makaron z mięsem)
Malezja
– Bubur (Kleik ryżowy)
– Satay Bihun (Makaron ryżowy z sosem orzechowym)
Tajlandia
– Kaeng Jued Wun Sen (Tajska zupa curry)
– Kaeng Som Phak Bung Phrik Sod Kab Pla (Kwaśno-ostra zupa curry)
– Phak Bung Fai Daeng (Smażony szpinak wodny)
– Suki / Sukiyaki (Tajska potrawa jednogarnkowa)