Soubia bil Jelbana (Mątwy z groszkiem)


Tak się składa, że mątwy (arab. soubia) oraz groszek nazywany przez Arabów jelbana na Tunezyjskich bazarach pojawiają się w marcu. W tym samym czasie kiedy groszek zaczyna dojrzewać w strąkach, do wybrzeży kraju docierają pierwsze dość spore już mątwy. Niejako przez koincydencję tych zdarzeń powstała potrawa Soubia bil Jelbana. Tunezyjczycy używają do tej tuszek mątw – macki zwykle dodają do zup aby wzmocnić ich smak.
Podobne połączenie składników, praktykują także Włosi – m.in. w Emilii Romagni.


Składniki:

– 1 kg tuszek mątwy
– 250 gr zielonego groszku
– 3 cebule, drobno posiekane
– 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
– puszka pomidorów
– zielone chili, posiekane
– 4 łyżeczki mielonej papryki
– 3 łyżeczki mielonej kurkumy
– 2 łyżeczki mielonego kminu
– garść siekanej pietruszki
– 4 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:

    • Zagotować w garnku wodę i do gotującego się wrzątku na pięć minut włożyć tuszki mątwy.
    • Mątwy zalać zimną wodą i pokroić na kawałki, np. w kształcie diamentów. Można też je ponacinać w krzyż.
    • W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zrumienić na niej cebulę, czosnek i mątwy.
    • Dodać pomidory i doprawić, papryką, kurkumą, solą oraz pieprzem. Całość dusić pół godziny.
    • Kiedy mątwy będą już miękkie dodać chili, groszek oraz kmin.
    • Potrawę dusić jeszcze pięć minut – przed podaniem oprószyć pietruszką.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych