Skąd wzięła się nazwa dania na kiełbaski pieczone w cieście Yorkshire Pudding bardzo wiadomo. Najczęściej wskazuje się na podobieństwo do ropuchy (toad) wystawiającej swoją głowę z kryjówki. Pierwotnie Toad in the Hole było robione nie na bazie kiełbasy, ale resztek mięsa które pod koniec dnia można było w przecenie kupić u rzeźnika. Stąd też można się domyśleć, że danie wymyślono jako formę utylizacji resztek jedzeniowych i serwowano go raczej na kolację.
Toad in the Hole zazwyczaj podaje się z sosem Gravy.
Składniki:
– 2 jajka
– szklanka mąki
– szklanka mleka
– 6 grubych kiełbasek serdelkowych
– 2 łyżki smalcu
Przygotowanie:
- Na patelni roztopić smalec i zrumienić na nim kiełbaski.
- Roztrzepać jajka i dodając mąkę, a później mleko wyrobić dość rzadkie ciasto. Posolić i popieprzyć. Ciasto odstawić na pół godziny.
- Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
- Blachę wysmarować smalcem. Wylać na nią ciasto i ułożyć kiełbaski. Piec około pół godziny