Trinidad Scorpion to Papryki odmiany łac. Capsicum chinense, która jak sama nazwa wskazuje wywodzi się z Trynidadu. W ciągu ostatnich lat stała się jedną z najbardziej znanych chili na świecie. Niewielkie, pękate i zakończone ostrym zagiętym czubkiem owoce (od niego wzięła się nazwa Scorpion) okazały się być najostrzejszymi papryczkami na świecie. Chodzi tu oczywiście o specjalnie kultywary papryczki, bo zwyczajny Trinidad Scorpion w skali Scovilla jest wyceniany na 100.000 do 500.000, czyli niewiele wyżej niż Habanero. O rekordy nie walczono też na Trynidzadzie, ale w Ameryca.
Najwpierw więc w 2011 roku indyjską Bhut Jolokię z pozycji lidera zrzucił Trinidad Scorpion Butch T – wynik 1.463.700. Wyselekcjonował ją Butch Taylor, właściciel Zydeco Hot Sauce firmy wyspecjalizowanej w produkcji ostrych sosów i sals. Już rok później palmę pierwszeństwa zabrali mu jednak naukowcy z Instytutu Papryki Chili na New Mexico State University. Odkryli bowiem, że znacznie ostrzejsza jest chili Trinidad Scorpion wywodząca się dystryktu Moruga leżącego na południowym wybrzeżu Trynidadu. Trinidad Moruga Scorpion w najostrzejszej wersji oceniono na 2.009.231 punktów w skali Scovilla. Tyle ile ma gaz pieprzowy.