Frittata al Tartufi (Firttata z truflami)


Leżąca w Umbrii Norcia jest dla Włoch takim samym legendarnym zagłębiem czarnych trufli, jak dla Francuzów Perigord (zobacz: Escalopes de Veau aux Truffes). Zresztą zbierane tutaj grzyby nazywa się niekiedy Truflą Perigord. Jej przewaga nad białymi truflami polega na tym, że można je podawać na ciepło – np. z Frittatą, czyli włoskimi omletem.
Analogicznym daniem jest francuski Omlet z Truflami.

Składniki:

– 1 czarna Trufla (oszyszczona)
– 6 jajek
– 4 łyżki śmietany
– 2 łyżki oliwy
– sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

    • Truflę pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na szatkownicy, ewentualnie mandolinie, a potem nieco posiekać.
    • Jajka roztrzepać. Dodać do nich śmietanę i trufle. Całość doprawić solą i pieprzem.
    • Na grubej patelni rozgrzać oliwę. Wlać masę jajeczną i pozostawić parę minut aby się ścięła – spód musi się zrumienić.
    • Frittatę można przewrócić na drugą stroną i również podsmażyć na złoto-brązowo, ew. złożyć na pół i jeszcze chwilę podsmażyć.
    • Frittatę przełożyć na talerz i skropić sokiem z cytryny.


/Fot: PortoBay Hotels & Resorts//

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych