Zaatar, a właściwie Za’atar, to wyjątkowo pojemne określenie wywodzące się z kuchni Arabskiej. Nazwa ta przylgnęła zarówno do popularnego w tej części świata oregano syryjskiego jak i mieszanki w której poza oregano występuje również tymianek oraz majeranek (wszystko wiąże się z etymologicznymi problemami dotyczącymi pochodzenia nazwy).
Zaatar przed dodaniem do potraw często mieszany jest także z sezamem, sumakiem, solą oraz innymi dodatkami – w Palestynie np. dodaje się kminku. Najprostsze zastosowanie we wszystkich krajach arabskich to rozcieranie Zaataru na plackach typu pita. Dodaje się go jednak też do dań warzywnych oraz mięsnych, posypuje Hummus, doprawia serek Labneh a także po prostu miesza z oliwą.
Poniżej przepis na bogatą mieszankę Zaatar.
Składniki:
- dwie łyżeczki Oregano, najlepiej Syryjskiego
- dwie łyżeczki Tymianku
- dwie łyżeczki Majeranku
- łyżeczka prażonych ziaren Sezamu
- trzy łyżeczki Sumaku
Całość zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić w mikserze do przypraw.
(Poniżej przepis na placki smarowane pastą z Zaatarem)