Lor Mee / Loh Mee (Duszony makaron z mięsem)

Lor Mee to danie często sprzedawane w ulicznych garkuchniach Malezji, z którego słynie leżące na południe od Kuala Lumpur miasto Ulu Yam. Chińska mniejszość, która się w nim specjalizuje rozpowszechniła jej jednak w całym kraju – od granicy z Tajlandią, aż po Singapur.
Lor Mee karierę swoją zawdzięcza przede wszystkim prostocie – jego nazwę tłumaczy się jako duszony makaron. Istotą jest bowiem gruby pszenno-jajeczny makaron Mee, zanurzony w gęstym ciemnym sosie, wzbogaconym mięsem i warzywami.
W dedykowanych Lor Mee malajskich i singapurskich knajpkach serwuje się różne kompozycje, zależne od dobranych składników oraz ich proporcji, jedyną stałą pozostaje makaron (tak jak na filmie poniżej).

Podając Lor Mee można również dodać jajko gotowane na twardo. Wskazane będzie też posypanie dania kolendrą, dymką, a także siekanym chili (wedle upodobań).

Składniki:

– 300 gr suszonego makaronu jajecznego Mee w kształcie grubych nitek (można go zastąpić makaronem do Chow Mein)
– 5 grzybów mun, namoczonych i pokrojonych w paski
– 200 gr polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w paski
– 2 jajka
– 2 garści choy-sum, bok-choy, chińskiego lub wodnego szpinaku (może być też szpinak zwykły), kapusty pekińskiego, posiekanych w paski
– 4 szalotki drobno posiekane
– litr bulionu
– 2 łyżki mąki kukurydziane lub ryżowej
– 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
– 3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
– 2 łyżki jasnego sosu sojowego
– pół łyżeczki białego pieprzu
– łyżka mąki ryżowej lub kukurydzianej

Przygotowanie:

    • Mięso zamarynować w mieszaninie sosu, mąki i pieprzu. Odstawić na pół godziny.
    • W woku rozgrzać olej. Zrumienić na nim szalotki.
    • Dodać grzyby, a po minucie także mięso.
    • Wieprzowinę obsmażyć i całość zalać bulionem.
    • Gdy zupa zacznie wrzeć dodać makaron. Gotować aż będzie miękki.
    • Tuż przed końcem dodać siekane liście, sos sojowy i mąkę kukurydzianą.
    • Na koniec duszenia, gdy płyn zgęstniej, wbić jajka i cały czas mieszać.
    • Gdy jajka się zetną, podawać.

 
(Jeden z singapurskich fast foodów specjalizujących się w Lor Mee)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.