Carnitas (Duszona wieprzowina)


Carnitas należy tłumaczyć jako małe kawałki mięsa. Jest to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni Meksyku. Zasadą jest długotrwałe duszenie mięsa. Tradycyjnie robiono to w miedzianych garnkach, a sam proces trwał kilka godzin. Mięso było duszone w dużej ilości własnego łoju (całkowicie je przykrywał), na wolnym ogniu. Po takiej obróbce wieprzowina, którą zazwyczaj się używa, jest nie tylko soczysta i chrupka, ale przede wszystkim rozpada się na włókna.
Cały proces przypomina bardzo popularne w Gaskonii przygotowanie Confit, które było sposobem konserwacji jedzenia.
Dziś nie używa się już, aż takiej ilości tłuszczu jak kiedyś, ale wciąż jest to danie pozbawione warzyw – podaje się zwykle z którąś z sals. Soczyste mięso często wykorzystywane jako farsz do tortilli, głównie Tacos i Burritos.

Składniki:

– 1,5 kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę
– 2 liście laurowe, drobno pokruszone
– 2 łyżeczki suszonego tymianku
– łyżeczka suszonego majeranku
– pół łyżeczki soli
– 3 ząbki czosnku
– pomarańcza pocięta na 8 części
– mała cebula, grubo posiekana
– 200 gr smalcu

Przygotowanie:

    • Wymieszać kruszony liść laurowy z tymiankiem, majerankiem i solą.
    • Mięso umieścić w misce i dokładnie wymieszać z miksem przyprawowym. Przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.
    • Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać do niego mięso, czosnek, cebulę oraz pomarańcze.  Gdy mięso zarumienić się, wyrzucić z patelni czosnek i cebulę.
    • Całość przykryć i przez 1,5 godziny dusić na małym ogniu.
    • Zdjąć przykrywkę, wyrzucić cząstki pomarańczy i dusić bez przykrycia, aż cały sos z mięsa wchłonie się.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.