Pieprz Czarny


Pieprz Czarny (łac. Piper nigrum) to najpopularniejszy gatunek pieprzu (jego rodzajów jest ponad 700). Wywodzi się z Indii, ale dziś jego największym producentem jest Wietnam – około 34 proc. światowych upraw.
Przygotowuje się go na bazie świeżo zebranych niedojrzałych, zielonych ziaren pieprzu. Najpierw są gotowane, a później suszone – po tym procesie robią się czarne i pomarszczone. Inaczej przygotowuje się dwa pozostałe wcielenia Piper nigrum: Pieprz Biały i Pieprz Zielony.
Ze względu na ostry smak używa się go do doprawiania oraz marynowania jedzenia, ale są też dania których smak bazuje właśnie na ziarnach czarnego pieprzu, takie jak włoski makaron Cacio e Pepe.


Czarny pieprz w daniach świata


Francja

Hiszpania

Włochy

Grecja

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.