Boulet à la Liégeoise (Klopsiki z Liege)



Boulet à la liégeoise to tylko z pozoru zwykłe pulpety, chociaż dość duże (coś na miarę polskich klopsów). Samo mięso faktycznie podobne jest do znanej u nas wersji. W tej specjalności z belgijskiego miasta Liege najbardziej charakterystyczny jest sos w którym przyrządza się pulpety. Nazywa się Sauce Lapin chociaż z królikiem (fr. lapin) nie ma wiele wspólnego – wywodzi się od Géraldine Lapin, mieszkającej w Liege na przełomie XIX i XX wieku. To słodko-kwaśny sos, którego kluczowym składnikiem jest owocowy syrop z Liege.
W samym mieście potrawa traktowana jest bardzo poważnie – w 1996 roku powołano do życia nawet bractwo Confrérie du Gay Boulet, które dba o tradycję i co roku przyznaje tzw. kryształowy Boulet, dla restauracji serwującej najbardziej prawdziwe klopsy.

Składniki:

Pulpety:
– 700 gr mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
– 3 kromki białego pieczywa
– 100 ml mleka
– mała cebula drobno posiekana
– 1 jajko
– garść pietruszki, posiekanej
– szczypta przyprawy quatre-épices lub zmielonego ziela angielskiego
– łyżeczka suszonego majeranku
mąka do panierowania
– 50 gr masła
Sos:
– 2 duże cebule, posiekana w półplasterki
– 3 łyżki Syropu z Liege
liść laurowy
– łyżeczka tymianku
– łyżeczka suszonego majeranku
– pół litra piwa (najlepiej ciemnego belgijskiego) ew. wody lub bulionu
– łyżka mąki
– 50 gr masła

Przygotowanie:

    • Namoczyć chleb w letnim mleku, około 5 minut.
    • Wszystkie składniki pulpetów (poza mąką i masłem) dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na kwadrans.
    • Z mięsa uformować sześć pulpetów. Obtoczyć je w mące i dobrze obsmażyć na maśle około kwadransa godziny.
    • Przygotować sos: w dużym rondlu roztopić masło i obsmażyć na nim cebulę.
    • Dodać oraz łyżkę mąki i syrop z Liege. Całość dobrze rozprowadzić i zalać piwem.
    • Gdy sos się zagotuje  dodać zioła i przyprawić solą oraz pieprzem.
    • W sosie umieścić pulpety i dusić je około pół godziny bez przykrycia – sos powinien nieco zgęstnieć.

 
Boulet à la liégeoise tradycyjnie serwuje się z frytkami oraz majonezem – taki zestaw nazywa się Boulets-Frites.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.