Bosanski Lonac (Bośniacki gulasz)



Bosanski Lonac czyli bośniacki kociołek nie ma jednego sztywnego przepisu – można go po prostu określić jako mięso z warzywami krojonymi w duże kawałki. Bośniacki kociołek jadali wszyscy przez stulecia – biedniejsi więcej warzywa, bogatsi więcej mięsa. Wówczas przygotowywało się go w glinianym garncu ustawianym na palenisku.
Poniżej jeden z wariantów tej potrawy, na którą nie ma sprecyzowanego przepisu.

Składniki:

– 1 kg wołowiny lub baraniny na gulasz pokrojonego w duże kawałki
kapusta pokrojona w duże kawałki
– 2 – 3 marchewki pokrojone w duże kawałki
– 4 pomidory pokrojone w duże kawałki
– 4 ziemniaki pokrojone w duże kawałki
– 2 cebule pokrojone w duże kawałki
– 2 ząbki czosnku, posiekanego
– 2 zielone papryki
– 0,5 l białego wina

Przygotowanie:

    • Mięso i warzywa poukładać warstwami (na przemian) w głębokim garnku, doprawiając solą i pieprzem.
    • Całość zalać winem i 1,5 litra wody. Gotować przez 2 – 3 godziny na małym ogniu. (w razie potrzeby można uzupełnić wodę i zamieszać)
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.