Çoban Salatası (Sałatka pasterska)


Çoban Salatası, w tureckim tłumaczeniu sałatka pasterska, to tutejszy odpowiednik greckiej Horiatiki Salata czyli sałatki wiejskiej. W obu przypadkach jest to rodzaj kolorowej mieszany dosyć dowolnego doboru świeżych warzyw – coś co ma przypominać proste posiłki jakimi raczyli się przez wieki tureccy chłopi chodzący na wypas owiec. W obu przypadkach jest to też jedna z najpopularniejszych przekąsek czyli meze.

Składniki:

– 2 ogórki, obrane i pokrojone w grubą kostkę
– 2 pomidory, pokrojone w ósemki
– 2 zielone papryki, pokrojone w grubą kostkę
– 2 czerwone papryki, pokrone w grubą kostkę
– 3 dymki posiekane w półplasterki
– 2 jaja na twardo, pokrojone w ósemki
– 12 czarnych oliwek
– garść pietruszki posiekanej
– 100 ml oliwy
– 50 ml octu winnego
– 150 gr sera Beyaz lub innego półmiękkiego sera owczego

Przygotowanie:

    • Na półmisku wymieszać ogórki, pomidory oraz papryki.
    • Całość posypać dymką.
    • Oliwę wymieszać z octem i szczyptą soli. Mieszaniną polać nimi sałatkę.
    • Na wierzch ułożyć oliwki i obłożyć jajkami.
    • Nad półmiskiem zetrzeć ser tak aby oprószył całą sałatkę.
    • Na koniec całość posypać pietruszką i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.